Descriere
Cuvântul la Sfânta Lumină (Bobotează), Cuvântul la Cincizecime, Cuvântul 37
În Cuvântul la Bobotează este tratată în principal tema Botezului Domnului, ca eveniment restaurator al făpturii în totalitatea ei, dar și botezul creștinului în numele Sfintei Treimi, care este cu adevărat curățitor de păcate, spre deosebire de tipurile simbolice de botez ale Vechiului Testament, care doar pregăteau și prefigurau luminarea adusă prin Botezul Noului Testament. În afara teologiei baptismale, Cuvântarea Sfântului Grigorie conține și o polemică cu misteriile și mitologia greacă cărora le vădește falsitatea printr-o atentă analizare a ideilor și practicilor acestor credințe mitice. Tot în acest Cuvânt este lămurită cu discernământ delicata problemă a celor ce au abdicat de la statutul oficial de creștini în timpul persecuțiilor (lapsi) și apoi, prin pocăință, au cerut reprimirea în sânul Bisericii.
Cuvântarea închinată praznicului Cincizecimii este structural concepută pe ideea unei comparații între praznicul iudaic, cu toate prescripțiile Legii legate de acesta, și noul praznic al Cincizecimii, prin care creștinii prăznuiesc pogorârea Sfântului Duh în chip de limbi de foc peste Sfinții Apostoli și, totodată, întemeierea văzută a Bisericii. Cuvântarea dezvoltă apoi tema dumnezeirii Duhul Sfânt, dovedită cu claritate pe temeiul Sfintelor Scripturi, împotriva ereticilor macedonieni.
Urmează un Cuvânt ermineutic mai puțin cunoscut al Sfântului Grigorie Teologul, care este notat cu numărul 37 în diversele colecții care cuprind Cuvintele sale. Cuvântarea este centrată pe exegeza primei părți a celui de-al nouăsprezecelea capitol din Evanghelia după Matei. În această Cuvântare este expusă cu măiestrie învățătura evanghelică despre feciorie și căsătorie, precum și modul în care aceste două stări binecuvântate de Biserică devin bineplăcute lui Dumnezeu, adică unirea sufletului cu Hristos prin despărțirea de patimi și practicarea virtuților.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.