Descriere
Dicţionarul clericilor şi mirenilor ortodocşi români mărturisitori în detenţia comunistă (1945-1964)
Volumul se dorește a fi o frescă a faptelor și a suferințelor mărturisitorilor ortodocși români, fie slujitori ai altarului, fie mireni, care, în perioada comunistă, au apărat credința în Hristos.
În acest volum, sunt cuprinse și referiri la aceia care, alături de martiri, au propovăduit dreapta credință și care, din acest motiv, fie au fost condamnați de către autoritățile comuniste, fie au mărturisit în condiții de carceră și au cunoscut adversitățile regimului penitenciar comunist.
În cartea de față sunt aduse pentru prima oară în atenție biografii de mărturisitori, biografii pentru a căror documentare au fost cercetate atât arhivele fostei Securități, cât și cele bisericești. Au fost studiate arhivele bisericești de la centrele eparhiale din Iași, Cluj-Napoca, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Constanța, Arad și de la mănăstirile Neamț, Văratec, Hodoș-Bodrog și Prislop.
În urma activității de cercetare în spațiul arhivistic eclezial, am constatat că apelul la astfel de surse este indispensabil pentru reconstituirea biografiilor acelor slujitori, care în perioada comunistă au cunoscut persecuția ateistă. Am putea spune că izvoarele din arhivele bisericești sunt chiar fundamentale pentru cunoaștere obiectivă a unor astfel de problematici istoriografice. Totodată, ele oferă numeroase chei de înțelegere a unor alte teme istoriografice, precum: monahismul, catehizarea, relațiile cu autoritățile statului, învățământul teologic etc.
Așadar, ne aflăm, am putea spune, într-un moment de cotitură în ce privește istoriografia bisericească postdecembristă, în urma unor îndelungi cercetări făcute în arhivele fostei Securități și în cele bisericești, pe parcursul a câțiva ani, în care au fost studiate mii și mii se unități arhivistice, în spații inaccesibile până acum sau greu de studiat în lipsa unor instrumente adecvate.
Cartea conține scurte biografii ale unor mărturisitori supuși unui regim de detenție brutal în închisorile comuniste, în perioada 1945-1964. Evident că nu este vorba de un volum exhaustiv, ci de unul ilustrativ. Considerăm însă că numărul biografiilor ce-i alcătuiesc cuprinsul este unul suficient de mare încât cititorului să-i fie deschisă o cale înspre a înțelege, cel puțin parțial, amploarea represiunii comuniste la adresa celor care au apărat și mărturisit dreapta credință.
În această carte, alături de slujitori ai altarului, sunt evocați studenți, profesori, oameni simpli, care au refuzat să abjure credința primită prin Taina Botezului. Se regăsesc aici 251 de mărturisitori ai Ortodoxiei românești, alături de cei martirizați în Basarabia ocupată de trupele sovietice, în perioada 1940-1941.
În volumul de față, nu sunt incluse referiri la toți mărturisitorii Ortodoxiei românești din perioada comunistă, deoarece considerăm că cercetările pe această temă nu sunt încheiate. Volumul reflectă stadiul actual al acelor cercetări. Avem în vedere că în viitorul apropiat să alcătuim catalogul tuturor clericilor ortodocși români care, în perioada comunistă, au suferit în închisori.
Adrian Nicolae PETCU
Recenzii
Nu există recenzii până acum.