Dicţionarul clericilor şi mirenilor ortodocşi români mărturisitori în detenţia comunistă: (1945-1964)


Autor: Adrian Nicolae Petcu


Editura: Basilica


 

Dicţionarul clericilor şi mirenilor ortodocşi români mărturisitori în detenţia comunistă: (1945-1964)

36,00 lei

321 în stoc

Distribuie:

Transport Gratuit

pentru comenzi mai mari de 150 lei

Comandă rapidă

Plata cu cardul sau ramburs în siguranță

Magazin oficial

Librăria Patriarhiei Române

Informații suplimentare

ne puteți contacta și telefonic

Descriere

Dicţionarul clericilor şi mirenilor ortodocşi români mărturisitori în detenţia comunistă: (1945-1964)

Lucrarea semnată de istoricul Adrian Nicolae Petcu este rodul unui demers științific anevoios de studiere a arhivelor Securității. Autorul consemnează în Prefață că pentru întocmirea Dicționarului „au fost studiate mii și mii de unități arhivistice, în spații inaccesibile până acum sau greu de studiat din lipsa unor instrumente adecvate”.

Autorul subliniază importanța lucrării, dar afirmă că „cercetările pe această temă nu sunt încheiate”. Una dintre problemele întâmpinate a fost și aceea de a alcătui biografii cât mai obiective, ținând seama de limbajul ideologic, „cu multe capcane hermeneutice” care caracterizează dosarele întocmite de fosta Securitate. De aceea, cercetătorul trebuie să cunoască circumstanțele istorice, să aibă experiență în cercetarea arhivelor și să cunoască mecanismele instituționale de stat și bisericești.

Cartea reunește 251 de mărturisitori ortodocși români, clerici, studenți, profesori și oameni simpli care au suferit în închisori pentru refuzul de a renega credința, alături de cei martirizați în Basarabia ocupată de trupele sovietice. Cititorul poate înțelege astfel, „amploarea represiunii comuniste la adresa celor care au apărat și mărturisit dreapta credință”, subliniază autorul. În mod firesc, în volumul de față se regăsesc mărturii impresionante de iubire și jertfă de sine ale deținuților politici.

Informații suplimentare

Greutate 1,5 kg
Dimensiuni 3,6 × 20,5 × 27 cm
ISBN

978-606-29-0195-0

Limba

Română

An apariție

2017

Localitatea

Bucureşti

Autor

Editura

Suport

Hârtie

Copertă

Cartonată

Număr de pagini

390

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Dicţionarul clericilor şi mirenilor ortodocşi români mărturisitori în detenţia comunistă: (1945-1964)”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *