Descriere
Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfinţite
Sfânta Biserică a statornicit, prin canonul 52 al Sinodului Trulan, rânduiala ca „în toate zilele Sfântului și Marelui Post, afară de sâmbătă și duminică și de sfânta zi a Bunei-Vestiri, să se săvârșească Sfânta Liturghie a Darurilor înainte-sfințite”.
Săvârșirea Liturghiei Darurilor înainte-sfințite nu este oprită, deci, în nici una din zilele Sfântului și Marelui Post, în care nu se face Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare.
Este, însă, obiceiul ca această Sfântă Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, să se săvârșească miercurea și vinerea în Sfântul și Marele Post, afară de ziua de Vineri din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, când nu se săvârșește nici o liturghie. Ea se poate săvârși totuși și în zilele de luni, marți și joi din Sfântul și Marele Post, afară de luni și marți din prima săptămână a Postului Mare, care sunt zile aliturgice, și de Joia Mare, când se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, atunci când se întâmplă să cadă în aceste zile vreuna din următoarele sărbători: întâia și a doua Aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie), Sfinții 40 de Mucenici (9 martie), Sf. Grigorie Dialogul (12 martie), înainte-prăznuirea Bunei-Vestiri (24 martie) și Sfântul Calinic Cernicanul (11 aprilie), hramul bisericii sau vreun sfânt cu cinstire locală.
Se mai săvârșește, de asemenea, joi, în săptămâna a cincea din Sfântul și Marele Post (Joia Acatistului), precum și luni, marți și miercuri, în săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului.
Răsfoiește cartea!
Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite
Recenzii
Nu există recenzii până acum.