Descriere
Fericitul Augustin – Despre Geneză împotriva maniheilor, Despre Geneză în sens literal, o carte neterminată
Pe parcursul a 30 de ani de continuă reflecție, Fericitul Augustin va dedica cel puțin 5 lucrări exegetice la cartea Facerii, acesta fiind textul biblic la care el revine cel mai des de-a lungul vieții, în efortul de a-i oferi o interpretare coerentă și sistematică. […]
Volumul de față oferă în premieră publicului român traducerea primelor două piese din dosarul cosmologic augustinian. Deși ele reflectă stadiul inițial al doctrinei creației, importanța lor nu poate fi subestimată.
În primul rând, ele prezintă cititorului viziunea biblică concretă despre lume pe care Fericitul Augustin o avea în perioada sa literară de început, atunci când își alcătuia lucrările cu tematică preponderent abstractă, filosofică.
În același timp, oferă o ilustrare a felului în care Fericitul Augustin aplica textului biblic concepțiile sale semiotice și hermeneutice timpurii, exprimate în Despre dialectică și Despre învățător, și a dificultăților concrete ale exegezei, plecând de la care va ajunge mai târziu la sistematizările din marele tratat de hermeneutică biblică De doctrina christiana.
Nu în cele din urmă, se cuvine amintită și o anumită relevanță teologică, în măsura în care aceste scrieri contribuie la înțelegerea felului în care Părinții gândeau relația dintre nucleul peren al dogmei creștine și științele naturale ale vremii lor, așadar, dintre înțelepciunea revelată și cea profană.
Extras din nota Editurii Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă
Recenzii
Nu există recenzii până acum.