P.S.B. Vol. 7 – Cronografia


 

Autor: Sfântul Teofan Mărturisitorul


Editura: Basilica

 

P.S.B. Vol. 7 – Cronografia


67,20 lei

367 în stoc

Distribuie:

Transport Gratuit

pentru comenzi mai mari de 150 lei

Comandă rapidă

Plata cu cardul sau ramburs în siguranță

Magazin oficial

Librăria Patriarhiei Române

Informații suplimentare

ne puteți contacta și telefonic

Descriere

P.S.B. Vol. 7 – Cronografia

Cronografia Sfântului Teofan Mărturisitorul reprezintă unul dintre cele mai importante izvoare istorice din secolul al IX-lea și din întreaga literatură bizantină. Lucrarea înfățișează cronologic perioada anilor 284-813 și propune un sistem complex de datare a evenimentelor, cuprinzând istoria politică și bisericească a perioadei menționate anterior.

Dincolo de bogatele informații istorice oferite, unele dintre ele, în special cele cu privire la secolele al VIII-lea și al IX-lea, neregăsindu-se în alte surse, lucrarea de față este relevantă și din alt punct de vedere: textul oferă o imagine clară a modului în care bizantinii își începeau redactarea propriilor istorii. Cronografia Sfântului Teofan Mărturisitorul este, așa cum rezultă și din prefața acesteia, continuarea scrierii istorice a lui Gheorghe Singhelul, motiv pentru care cele două lucrări ar putea fi percepute ca o singură scriere.

Lucrarea se remarcă, în primul rând, prin varietatea și numărul mare al surselor folosite în redactarea ei. Dintre acestea, unele s-au păstrat (scrierile lui Eusebiu al Cezareei, Ioan Malalas etc.), dar altele s-au pierdut (precum lucrarea lui Traian Patrikios). La sursele scrise se adaugă însă informațiile pe care autorul le-a obținut prin contactul nemijlocit cu evenimentele sau cu protagoniștii acestora.

Ecoul Cronografiei în epocă, dar și ulterior, a fost unul important. Încă din secolul al IX-lea, scrierea a fost tradusă în limba latină de către Anastasius Bibliothecarius. Tradiția scrierilor istorice cu caracter cronografic în literatura greacă era, desigur, mai veche și a continuat și în secolele următoare, cronografele bizantine fiind răspândite astfel și la alte popoare. Cronografele grecești bizantine și cele postbizantine au fost traduse în slavonă, și, din secolul al XVII-lea, inclusiv în limba română. Prin intermediul acestor traduceri, viziunea bizantină asupra istoriei a putut fi astfel cunoscută și în spațiul românesc.

Cronografia Sfântului Teofan Mărturisitorul a atras inevitabil atenția mai multor istorici și filologi români. Gheorghe Popa-Lisseanu, Gheorghe I. Brătianu, Haralambie Mihăescu sunt doar câteva dintre numele celor care s-au ocupat de diferitele aspecte ale textului acestei lucrări.

Cartea de față reprezintă prima traducere integrală în limba română a Cronografiei Sfântului Teofan Mărturisitorul. Pentru traducere a fost folosit textul original din cea mai recentă ediție științifică (realizată de Carl de Boor în 1883), ținându-se seama și de edițiile anterioare, dar și de sugestiile cu privire la text făcute de cercetători de-a lungul timpului.

Considerăm că prezenta traducere a lucrării Sfântului Teofan Mărturisitorul, realizată de domnul dr. Mihai G. Țipău, în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, poate oferi cititorului român accesul la o importantă sinteză a istoriei Imperiului bizantin așa cum era percepută aceasta la începutul secolului al IX-lea.

Editura BASILICA

Informații suplimentare

Greutate 0,7 kg
Dimensiuni 3 × 16 × 25 cm
ISBN

978-606-814-176-3

Limba

Română

An apariție

2012

Localitatea

București

Autor

Editura

Suport

Hârtie

Copertă

Cartonată

Număr de pagini

502

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „P.S.B. Vol. 7 – Cronografia”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *