Descriere
Patrologie – Vol. 2 Ediţia 2015
Volumul al II-lea al Patrologiei este dedicat celei de a doua perioade, care aduce cu sine biruința creștinismului asupra păgânismului politeist imperial prin Edictul de la Milan din 313. Acest fapt a favorizat dezvoltarea literaturii bisericești și a culturii teologice creștine în general.
Tot în această perioadă, se dezvoltă cultul liturgic, bisericile dobândind o arhitectură proprie și fiind împodobite cu frumoase fresce și mozaicuri. Din nefericire, intrarea masivă a noilor aderenți în Biserică după biruința definitivă a creștinismului asupra politeismului păgân, a adus cu sine și deteriorarea vieții spirituale în anumite cazuri, acest lucru putând fi observat mai cu seamă în scrierile cu caracter canonic-disciplinar care apar acum și care reglementează tocmai aceste probleme.
Este, de asemenea, perioada apariției marilor erezii și dispute cu caracter triadologic și hristologic. În această perioadă, Biserica este nevoită să se confrunte cu subordinațianismul, arianismul, macedonianismul (pnevmatomahismul), apolinarismul, nestorianismul, monofizitismul (eutihianismul), donatismul, pelagianismul și semipelagianismul, precum și cu alte mișcări dizidente și schisme.
Este perioada în care ia naștere și se dezvoltă Școala Alexandrină, cu metoda ei exegetică alegorică, dar și așa-numita Școală Antiohiană, cu metoda exgetică bazată pe interpretarea literală a textelor scripturistice. Este timpul în care activează mari personalități, precum Sfinții Atanasie cel Mare, Chiril al Alexandriei, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul (de Nazianz), Grigorie al Nyssei, Ioan Gură de Aur etc.
Este o perioadă în care, alături de avântul vieții religioase în marile centre ale imperiului, iau naștere și se dezvoltă și primele comunități monastice, marcate de viața unor mari personalități, precum Sfinții Antonie cel Mare, Pahomie cel Mare, Macarie Egipteanul. De asemenea, este perioada marilor confruntări de ordin spiritual și intelectual, dintre creștinism, filosofie și antichitatea elenistică precreștină.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.