Descriere
Protopsalți, psalți și dirijori de cor la Catedrala Patriarhală (1820-2020)
Prima mărturie a unei slujbe integrale în limba română, înțelegând atât cântările de strană, cât și recitativul diaconilor și preoților, are loc în anul 1710, iar prima lucrare de muzică bisericească în limba română este manuscrisul Psaltichia rumânească (1713) a lui Filotei sin Agăi Jipei, protopsalt al Mitropoliei Țării Românești în vremea Sf. Constantin Brâncoveanu. Acesta cânta răspunsurile în românește în strana dreapta, iar la strana stângă era grecul Stavrinos.
Au urmat o seamă de reprezentanți ai cântului psaltic românesc, ostenitori în strana Catedralei Mitropolitane din București, ale căror nume se regăsesc în paginile acestei lucrări, alcătuită cu pasiune de Arhid. Constantin Hurjui. Pornită de la dimensiunile unei disertații la Pastorație și viață liturgică în cadrul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, în 2012, lucrarea cu titlul Protopsalți, psalți și dirijori de cor la Catedrala Patriarhală 1820-2020, se apropie de exigențele unei teze de doctorat.
Cele 70 de pagini inițiale au fost augumentate, informațiile îmbogățite prin contribuțiile personale și cercetări în diferite arhive, astfel că noua înfățișare a căpătat originalitate, iar cartea, așteptată de mult de către iubitorii de muzică bisericească, se va bucura de aprecieri și în lumea muzicală și eclesiastică. […]
Suntem încântați că lucrarea cuprinde și istoricul formațiilor corale care au evoluat de la 1836 până în prezent și care s-au afirmat în diferite ipostaze, fie de cor bărbătesc, cor mixt cu copii la vocile de sopran și alto, fie de cor mixt în accepțiunea modernă.
Pr. Conf. Dr. Stelian Ionașcu
Răsfoiește cartea!
Recenzii
Nu există recenzii până acum.