Sfaturi duhovnicești


 

Autor: Autor colectiv


Editura: Cuvântul Vieții

 

Sfaturi duhovnicești


16,88 lei

35 în stoc

Distribuie:

Transport Gratuit

pentru comenzi mai mari de 150 lei

Comandă rapidă

Plata cu cardul sau ramburs în siguranță

Magazin oficial

Librăria Patriarhiei Române

Informații suplimentare

ne puteți contacta și telefonic

Descriere

Sfaturi duhovnicești

În contextul proclamării anului 2019 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei propune cititorilor interesați o crestomație de texte pastoral-misionare care aparțin celor doi întâistătători ai Bisericii noastre și care definesc atât personalitățile lor, cât și modul în care au înțeles prezența și rolul Bisericii în societate în contexte istorice dificile pentru istoria României.

Arhipăstoria patriarhului Nicodim Munteanu (1939-1948) a coincis cu un deceniu extrem de frământat, în care s-au succedat cu repeziciune trei regimuri dictatoriale – regalist (carlist), militar (antonescian) și comunist –, iar România a suferit groaznica experiență a unui nou război mondial. A asistat la ocuparea țării de către armatele sovietice și instaurarea regimului comunist în România. A fost un „mare vâslaș și conducător al corabiei lui Hristos printre valurile dezlănțuite ale oceanului de patimi omenești”. A fost și un cărturar desăvârșit, a cărui muncă de excepție a fost încununată cu o nouă ediție sinodală a Sfintei Scripturi în limba română (1944).

Patriarhul Iustin Moisescu (1977-1986) rămâne în istoria Bisericii noastre ca un ierarh intelectual, profesor de vocație, strălucit traducător, remarcabil cercetător, și „ca un iubitor al valorilor culturale și artistice ale înaintașilor, pe care s-a străduit să le restaureze și să le lase ca sfântă moștenire urmașilor. Într-o vreme în care regimul politic comunist încerca să impună societății românești ateismul materialist, Patriarhul Iustin a dăruit culturii teologice lucrări fundamentale, cărți de cult diortosite, traduceri patristice și valoroase manuale pentru învățământul teologic. Un aspect important în activitatea patriarhului Iustin Moisescu îl reprezintă inițierea colecției Părinți și Scriitori Bisericești, în care s-au tradus foarte multe scrieri patristice semnificative. Din inițiativa lui au văzut lumina tiparului o nouă ediție a Noului Testament (1979) și, ulterior, Biblia sinodală din 1982. A acționat cu mult tact și iscusință, ferind Biserica de abuzurile unui regim tot mai ostil.

Ambii patriarhi s-au evidențiat printr-o activitate pastoral-misionară și omiletică deosebită. Au fost aleși păstori duhovnicești ai Bisericii lor și buni predicatori, lăsându-ne ca moștenire cuvântări excepționale. Arhimandritul Roman Braga afirma, spre exemplu, despre patriarhul Iustin Moisescu: „Ca intelect, era un mare teolog. Eu îl urmăream în predicile lui; era extraordinar”.

Curajul și determinarea de care au dat dovadă ne pot servi oricând ca exemplu. Acestea ne amintesc permanent că „succesul unei persoane nu se măsoară în realizări, ci în rezistența pe care a întâmpinat-o și în curajul cu care a continuat să lupte împotriva obstacolelor copleșitoare”.

Editura Cuvântul Vieții 

Sfaturi duhovnicesti

Informații suplimentare

Greutate 0,2 kg
Dimensiuni 1 × 11,5 × 19 cm
ISBN

978-973-7866-92-9

Limba

Română

An apariție

2019

Localitatea

București

Autor

Editura

Suport

Hârtie

Copertă

Broșată

Număr de pagini

208

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Sfaturi duhovnicești”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *