Descriere
Triodul
În viața liturgică a Bisericii Ortodoxe, Triodul ocupă un loc central, fiind cartea de cult fundamentală a perioadei cu același nume din calendarul bisericesc. Cuprinsă între Duminica Vameșului și a Fariseului și Duminica Sfintelor Paști, perioada prepascală a Triodului urmează perioadei Octoihului, o precede pe aceea a Penticostarului și este structurată în trei săptămâni, respectiv patru duminici, premergătoare Postului Sfintelor Paști și șapte săptămâni, respectiv șase duminici, ale Postului Mare.
De-a lungul acestei perioade, Biserica, prin slujbe specifice acestui timp liturgic, ne pregătește gradual, sufletește și trupește, pentru întâlnirea cu Hristos Cel răstignit și înviat, chemându-ne la o înnoire a vieții spirituale, prin rugăciune smerită, post aspru, pocăință fierbinte, spovedanie și împărtășire euharistică intensă și milostenie mărinimoasă.
Cartea Triodului cuprinde imnele liturgice și lecturile biblice consacrate perioadei prepascale, texte de o neasemuită frumusețe poetică și de mare adâncime teologică, menite să ne trezească duhovnicește și să ne ridice sufletește din păcat prin pocăință, spre a dobândi bucuria iertării și a împăcării cu Dumnezeu și cu oamenii.
Denumirea cărții provine de la numărul cântărilor din canoanele Utreniei acestei perioade: spre deosebire de canoanele cuprinse în Octoih și Minei, formate din opt/nouă strofe, cele din Triod sunt alcătuite numai din trei. […]
Mesajul frumoaselor cântări ale Triodului se concentrează asupra pocăinței izvorâtă din iubire, a regăsirii sensului existențial pierdut, a întoarcerii acasă la Tatăl nostru al tuturor, a revenirii la starea de împăcare și comuniune cu Dumnezeu: „…Pentru aceasta să postim, credincioșilor, de mâncărurile cele ce strică și de patimile cele pierzătoare, ca să culegem viață din dumnezeiasca cruce și împreună cu tâlharul cel cu minte să ne întoarcem la patria cea dintâi…”.
Citind sau ascultând cu inima smerită mișcătoarele imne ale Triodului, creștinul poate înțelege chemarea la mântuire sau la întoarcerea în raiul comuniunii cu Dumnezeu. Triodul constituie una dintre expresiile cele mai curate ale spiritualității liturgice ortodoxe, care invită permanent la smerenie și pocăință, pentru a primi iubirea milostivă și smerită a lui Hristos Cel răstignit și înviat, izvorul bucuriei veșnice.
Textul ediției de față a Triodului a fost atent revizuit, atât în conținut, fiind îmbogățit cu noi precizări tipiconale, cât și în formă, în vederea actualizării firești a limbii prin îndepărtarea unor arhaisme devenite greu accesibile înțelegerii actuale și prin limpezirea semantică a frazei.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel
Recenzii
Nu există recenzii până acum.