Descriere
Acatistier
Credincioșii ortodocși români rostesc zilnic, cu mare evlavie, condacele și icoasele Acatistelor. De aceea și cartea care le conține, Acatistierul, este mult căutată și folosită pentru citirea Acatistelor în biserică, dar și acasă.
Denumirea de Acatist provine din limba greacă și înseamnă cântare în timpul căreia nu se șade, amintind de privegherile de noapte în care poporul Constantinopolului, stăruind în rugăciune, cerea ocrotirea Maicii Domnului asupra capitalei și a Imperiului în vremea asediului popoarelor năvălitoare.
Genul imnografic al Acatistului derivă din cel al marelui Condac, gen dezvoltat prin creația Sfântului Roman Melodul (†cca 556), la rândul lui influențat de poezia creștină siriacă, al cărei reprezentant de seamă a fost Sfântul Efrem Sirul (†373).
Cel mai cunoscut și vechi Acatist, și cel care a fost consacrat sub acest nume, este Acatistul Bunei Vestiri, introdus în cult de patriarhul Serghie al Constantinopolului (610-638), în cadrul privegherii săvârșite pentru apărarea cetății imperiale de atacul avarilor, în anul 626. […]
Acatistierul publicat de Biserica Ortodoxă Română cuprinde Acatistele în cinstea acestor Sfinți cu ținere (cu cruce roșie) și a altor Sfinți importanți, fiind folosit în cultul parohiilor și al mănăstirilor, dar și în cadrul pravilei zilnice de rugăciune, de către călugări și mireni. […]
În prezenta ediţie sunt cuprinse toate textele din Acatistierul românesc precedent, cu precizarea că Acatistul Sfinţilor Ilie Iorest şi Sava Brancovici a fost refăcut, întrucât s-a adăugat, între timp, şi cinstirea Sfântului Ierarh Simion Ştefan, iar Paraclisele Maicii Domnului care erau tipărite la finalul Acatistierului, au fost relocate în bogata colecţie de Paraclise, publicată deja de Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă.
În volumul de faţă s-au adăugat, la toate Acatistele în cinstea Sfinţilor, rugăciuni finale, unele preluate din ediţii mai vechi, altele traduse din limba greacă sau alcătuite mai recent. Beneficiind și de o prezentare grafică superioară, cu frontispicii policrome, nădăjduim ca noul Acatistier românesc să aducă bucuria rugăciunii și a comuniunii cu Dumnezeu și cu Sfinții pentru toți cei care-l vor citi cu evlavie.
Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă
Recenzii
Nu există recenzii până acum.