Descriere
Cântările Penticostarului – dublă notaţie muzicală
Penticostarul este cartea de cult ce cuprinde slujbele zilnice (în special Vecernia și Utrenia) din perioada celor cincizeci de zile, începând cu slujba Învierii din dimineața Sfintelor Paști și terminând cu cea de la Cincizecime sau Rusalii (Pogorârea Duhului Sfânt), la care se adaugă și slujbele din duminica următoare, a Tuturor Sfinților (prima după Rusalii).
Cartea de față, intitulată Cântările Penticostarului, cuprinde melodiile principale din duminicile acestei perioade precum și de la sărbătorile din cursul săptămânii, cum ar fi: Izvorul Tămăduirii, Înjumătățirea Praznicului, Înălțarea Domnului și Sfânta Treime. Cântările acestea sunt, într-o formă evoluată, continuarea celor din primele traduceri muzicale românești din Psaltikia rumânească a ieromonahului Filothei sin Agăi Jipei din Sfânta Mitropolie, ca și din cel copiat după acesta de Ioan sin Radului Duma Brașovan.
Însă în forma în care le auzim astăzi, cântările acestea vin din secolele XIX și XX, de la protopsaltul Dimitrie Suceveanu (1813-1898), care le-a tipărit în al său Idiomelar unit cu Doxastarul la Mănăstirea Neamț, în 1856-1857, iar după acesta le-a preluat Ion Popescu-Pasărea, tipărindu-le în 1910, 1924, 1936, 1941, reducând însă numărul cântărilor traduse de D. Suceveanu și adăugând altele după Anton Pann, Ștefanache Popescu, iar altele compuse de el însuși.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.