Descriere
Crucea şi Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos în creştinismul timpuriu
Lucrarea de față este dedicată simbolului creștin cel mai reprezentativ – Sfânta Cruce. Sunt cercetate reprezentările ei gravate pe diferite obiecte casnice, funerare sau în cultul creștin. Deși reprezintă o dominantă a gândurilor sale, autorul afirmă că lucrarea a fost dificil de întocmit deoarece multe dintre resursele bibliografice nu se regăsesc în bibliotecile din România.
Volumul are o introducere cuprinzătoare, o parte centrală care cuprinde cinci studii și o anexă care reproduce scrisoarea Împăratului Constantin către Macarie, Episcopul Ierusalimului.
Primul studiu analizează apariția simbolurilor creștine în istorie, iar al doilea este dedicat Gemei răstignirii de la Constanța (Tomis).Descoperirea Sfintei Cruci și pelerinajul Sfintei Elena la Ierusalim este tema celui de-al treilea studiu.
Partea a patra se ocupă de reprezentarea Sfintei Cruci după perioada Constantiniană.Studiul final este dedicat Crucii Împăratului Iustin al II-lea și a soției sale Sofia (Crux Vaticana), aflată în tezaurul Bisericii Sfântul Petru din Roma.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.