Descriere
Familia creștină și educația copiilor. Izvoare patristice, repere morale și provocări actuale
Lucrarea de față își propune promovarea reperelor biblice și patristice și a principiilor morale care susțin familia creștină, precum și afirmarea rolului pedagogiei creștine în societatea contemporană. Textul vizează o abordare științifică a problematicii și o analiză sistematică a gândirii și spiritualității răsăritene pe acest subiect, din dorința unei actualizări autentice a tainei familiei și a educației copiilor în lumea de astăzi.
În contextul multiplelor și diverselor provocări, Biserica are menirea de a evidenția și propovădui metodele spirituale și morale care au format și desăvârșit generații întregi de creștini, de-a lungul istoriei, din mijlocul cărora s-au ridicat diferiți sfinți, oameni virtuoși, ierarhi, monahi importanți, personalități istorice și oameni de cultură.
Este bine cunoscut faptul că familia a ocupat întotdeauna un loc central în învățătura creștină. Ea reprezintă cadrul intim cel mai de preț și mai sfânt pentru cultivarea și exersarea dragostei Mântuitorului Hristos față de Biserica Sa, pornind din interior către exterior.
Tot în familie, creșterea spirituală și morală a copiilor și a tinerilor este esențială și constituie forma de bază a existenței sale și unul dintre scopurile ei principale. Menirea familiei creștine este dublă în acest sens: să crească, să educe și să formeze copiii și tinerii pentru viață, dar în același timp, să-i îndemne și pentru „pregătirea altei vieți”, după cuvintele Sf. Vasile cel Mare, adică a vieții celei veșnice.
Astăzi, când se propun „modele” străine de ethosul creștin al poporului român, Biserica trebuie să susțină cu mai multă fermitate și să promoveze valorile morale și spirituale ale familiei și ale educației creștine.
Adevărurile veșnice păstrate și transmise de Biserică privitoare la familia creștină și educația copiilor au o pregnanță mai mare în noul context al pandemiei de coronavirus (COVID-19), pe care începem să o traversăm, generată de infectarea în masă a populației globale cu noul virus SARS-Cov2, care a adus deja mari și importante „schimbări” în ceea ce privește structurarea și desfășurarea vieții oamenilor, precum și a înțelegerii și „valorificării” cu mai multă înțelepciune a creației lui Dumnezeu.
Prima parte a cărții este dedicată familiei creștine, începând cu prezentarea vieții Mântuitorului Hristos în mijlocul acesteia și evidențierea comuniunii trinitare ca „Modelul suprem” al unității și înțelegerii familiei și, totodată, ca izvor al tainei acesteia. O secțiune a primei părți expune câteva idei din gândirea Sfinților Părinți privitoare la viața conjugală.
Un capitol distinct al lucrării este consacrat în întregime gândirii Sf. Ioan Gură de Aur, care a valorificat, în mod plenar, învățătura și viața Bisericii privitoare la iubirea umană și la educarea copiilor. Gândirea hrisostomică definește în modul cel mai desăvârșit, în literatura patristică, taina și sfințenia familiei, având în centru buna înțelegere dintre bărbat și femeie, precum și semnificațiile profunde ale formării copiilor și tinerilor.
Mai multe pagini surprind frumusețile și profunzimile teologiei Părintelui Dumitru Stăniloae, care argumentează, în mod deosebit, ideea biblică și patristică după care bărbatul și femeia alcătuiesc umanitatea completă. Pornind de la modelul unității Persoanelor Preasfintei Treimi, acesta susține progresul neîncetat în spiritualizarea și sfințenia familiei, precum și înălțarea acesteia prin Hristos. Teologul român protejează unitatea și comuniunea familiei, ferind-o de diverse pericole și „capcane” ale societății contemporane, ca autoadorarea familiei și altele. Un scurt subcapitol descoperă legătura interioară dintre Taina Sfintei Spovedanii și unitatea maritală.
Mai apoi este tratată tema relațiilor intime în familie, care – în viziunea noastră – și-au găsit cea mai bună înțelegere în expunerea paulină, precum și în comentariile și adăugirile Sf. Ioan Gură de Aur și ale Părintelui Stăniloae. Gândurile apostolice, patristice și teologice apără familia „în mod firesc” de toate provocările „inumane” și de „derapajele” societății hipertehnologizate actuale.
Ultimul subcapitol dedicat familiei abordează problematica divorțului, un „flagel” foarte vechi, care „erodează” unitatea vieții conjugale și care provoacă suferințe de neșters în sufletele copiilor. Cercetarea pleacă de la principiile morale ale spiritualității creștine și face o analiză sistematică a cauzelor divorțului, propunând câteva soluții pentru rezolvarea sau ameliorarea acestei forme de
„cancer” a unității maritale.
A doua parte a volumului prezintă câteva explicații și semnificații morale, dogmatice și liturgice ale slujbei Logodnei și ale Tainei Sfintei Cununii, prin analizarea momentelor importante și a principalelor obiecte de cult folosite.
Ultima parte este dedicată educației copiilor și tinerilor. Ea începe prin semnalarea înțelesului copilului ca „dar” al lui Dumnezeu pentru oameni. Și aici găsim referințe la gândirea patristică privitoare la paideia creștină, conform principiilor morale și spirituale ale Bisericii. Este prezentată importanța credinței, a lecturii și a școlii, a regulilor și a altor factori în procesul de coeducație. Ultimele două capitole sunt intitulate sugestiv „Ce să facem și ce să nu facem cu copiii noștri?”.
Considerăm un lucru onest a mărturisi faptul că apariția, în anul 2015, a micului volum-compendiu de texte patristice: Sf. Ioan Gură de Aur, Despre familia creștină, alcătuit de Pr. Adrian Agachi, în noua serie Florilegii hrisostomice a Editurii „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, a constituit un imbold ferm în alcătuirea și apariția prezentei lucrări.
Nu în ultimul rând, am dori să amintim că publicarea volumului de față a fost impulsionată de proclamarea anului 2020 drept Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Pr. Mihai Iordache
Răsfoiește cartea!
Recenzii
Nu există recenzii până acum.