Descriere
Icoana Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamţ. Istoria şi Acatistul
Sfânta icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, numită Îndrumătoarea, este unul dintre odoarele cele mai de preț ale Mănăstirii Neamț.
Tradiția spune că ea a fost pictată după modelul icoanei de la Lida, din Țara Sfântă, numită, de aceea, Lidianca. Aceasta nu era făcută de mână omenească, ci apărută prin minune, la rugăciunea Maicii Domnului, pe un stâlp al primului locaș creștin ridicat de Sfinții Apostoli Petru și Ioan în Lida. În anul 665, Sfântul Gherman, înainte de a deveni patriarh al Constantinopolului, a mers în pelerinaj în Țara Sfântă și a făcut o copie a acestei icoane, iar pe spatele ei a pictat și icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ale cărui sfinte moaște se aflau atunci în aceeași biserică.
După modelul icoanei care a aparținut Sfântului Gherman, a fost pictată și sfânta icoană aflată astăzi la Neamț, de către un monah al Mănăstirii Sfântul Gheorghe zisă a Manganelor, din Constantinopol, în vremea când Sfântul Grigorie Palama lua parte la Sinoadele care au precizat învățătura ortodoxă despre harul dumnezeiesc, lumina necreată și nevoința isihastă, între anii 1341-1351. În biserica acestei mănăstiri, în fața acestei sfinte icoane a Maicii Domnului cu Pruncul și a Sfântului Gheorghe, ostașii armatei bizantine depuneau jurământul și primeau binecuvântare înainte de luptă.
Prin rânduială dumnezeiască, această icoană a fost trimisă de împăratul bizantin Ioan al VII-lea Paleologul (în acea vreme regent), la 31 martie 1401, ca dar, binecredinciosului Voievod Alexandru cel Bun, domnitorul Moldovei (1400-1432).
Recenzii
Nu există recenzii până acum.