Descriere
Asterie al Amasiei – Omilii şi predici
Pe lângă cei trei mari Sfinți: Vasile al Cezareei Capadociei (c.330-379), Grigorie al Nazianzului (329-389) și Grigorie al Nyssei (c.330-c.395), între Părinții capadocieni care au înflorit în secolul al IV-lea este numărat și Asterie, episcopul Amasiei din Pont. Se cunosc puține date sigure referitoare la viața și la lucrarea sa pastorală ca ierarh al acelei cetăți bizantine. Unele au fost deduse din anumite referințe istorice prezente în scrierile sale care au răzbătut prin vremi până la noi, altele ne-au fost păstrate în documente dintr-o epocă mai târzie.
Se cunoaște astfel că Asterie al Amasiei s-a născut în prima jumătate a secolului al IV-lea. Prin instrucția de carte s-a bucurat a ajuns un fin cunoscător al artei retorice, pe care a practicat-o cu iscusință până la intrarea sa în cinul monahal. În ultimul deceniu al secolului al IV-lea, îi păstorea deja ca episcop pe creștinii ortodocși din Amasia. S-a sfârșit din această viață, având o vârstă înaintată, la o dată neștiută, în prima jumătate a secolului al V-lea.
Invocând o scriere a episcopului Asterie al Amasiei spre a dovedi vechimea cinstirii sfintelor icoane, Cuvioșii Părinți de la Sinodul al VII-lea ecumenic (787) l-au numit pe acesta „părinte” și „fericit învățător de-Dumnezeu-purtător”.
Ca și iluștrii săi contemporani și compatrioți: Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz și Grigorie de Nyssa, fericitul episcop al Amasiei și-a închinat slujirea însănătoșirii și întăririi vieții moral-sufletești a păstoriților săi, întețirii dorului lor după bunătățile cele veșnice. Tâlcuirile sale pătrunzătoare la binecunoscute pericope evanghelice, textele parenetice și panegiricele cuprinse în volumul de față demonstrează lucrul acesta cu prisosință.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel
Recenzii
Nu există recenzii până acum.