Descriere
Pentru viaţa lumii
Temele abordate nu sunt altele decât secularismul – înstrăinarea progresivă și rapidă a culturii noastre, a înseși temeliilor ei, de experiența creștină și de concepția despre lume care, inițial, au dat formă acestei culturi – și profunda polarizare pe care secularismul a provocat-o chiar între creștini. Într-adevăr, în timp ce unii dintre ei par să privească secularismul ca pe rodul cel mai bun al creștinismului în istorie, alții găsesc în el justificarea pentru o respingere aproape maniheică, pentru evadarea într-o „spiritualitate” imaterială și dualistă. Astfel, există unii care reduc Biserica la lume și la problemele ei și alții care pun semnul egalității între lume și rău, și se bucură în chip morbid de amurgul ei apocaliptic.
Ambele atitudini, sunt convins, denaturează deplinătatea, sobornicitatea tradiției ortodoxe autentice, care a afirmat întotdeauna atât bunătatea lumii, pentru a cărei viață Dumnezeu a dat pe Fiul Său cel Unul Născut, cât și răutatea în care zace lumea, care întotdeauna a vestit și continuă să vestească în fiecare duminică faptul că „prin Cruce bucurie a venit la toată lumea” și care, totuși, spune celor ce cred în Hristos: „…voi ați murit și viața voastră este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu” (Col. 3, 3).
Și astfel întrebarea noastră reală este: cum putem noi „ține împreună” – în credință, în viață și faptă – aceste afirmații despre Biserică care par contradictorii, cum putem noi învinge tentația de a opta pentru una dintre ele, „absolutinzând-o”, ajungând astfel la alegerile greșite sau la „ereziile” care au năpăstuit atât de des Creștinismul în trecut?
Este certitudinea mea că răspunsul vine, nu din teorii intelectuale elegant formulate, ci, mai presus de toate, din acea experiență vie și neîntreruptă a Bisericii pe care ea ne-o descoperă și ne-o comunică în cultul ei, în leitourghia, făcând-o întotdeauna ceea ce este: sacrament al lumii, sacramentul Împărăției – darul lor către noi, în Hristos. În această lucrare am încercat nu atât să explic sau să analizez această experiență, cât, pur și simplu, să o confirm.
Preotul profesor Alexander Schmemann
Recenzii
Nu există recenzii până acum.