Tehnicizarea inumană a vieții

 

Autor: Conf. dr. Adrian Lemeni

Editura: Basilica

 

Tehnicizarea inumană a vieții

62,40 lei

74 în stoc

Distribuie:

Transport Gratuit

pentru comenzi mai mari de 150 lei

Comandă rapidă

Plata cu cardul sau ramburs în siguranță

Magazin oficial

Librăria Patriarhiei Române

Informații suplimentare

ne puteți contacta și telefonic

Descriere

Tehnicizarea inumană a vieții

Conferențiarul Adrian Lemeni, directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” (Universitatea București), a publicat un volum consistent în care face o analiză critică a implicațiilor sistemului tehnologic de astăzi.

Autorul arată că „sistemul tehnologic actual organizează riguros și totalitar duhul lumii, țintuindu-ne într-o alipire de cele lumești, într-o dispersie spre cele exterioare, favorizând absolutizarea celor insignifiante și trecătoare”.

El avertizează că „viața, gândirea, acțiunea omului evaluate după criterii tehnice presupun încurajarea omului de a gândi, de a munci, de a trăi precum o mașină”.

„Atunci când este propusă o analiză critică a implicațiilor sistemului tehnologic de astăzi, se are în vedere evidențierea mecanismelor logicii de tip tehnic care reproduce autonomia și necesitatea, automatizarea de tip impersonal în raport cu specificitatea persoanei, organizarea sufocantă a existenței prin reglementări excesive (legi, proceduri, reguli, ghiduri, directive, regulamente etc. toate structurate prin logica deterministă a algoritmilor, invocându-se mantra eficienței de tip tehnocratic) în detrimentul viului existenței și al spontaneității vieții”, scrie autorul în prefață.

Pentru că niciun lucru nu e rău în sine, ci doar duhul sau scopul în care e folosit, Adrian Lemeni avertizează: „Este fundamental să se înțeleagă că o evaluare critică a implicațiilor mediilor tehnologice nu înseamnă o ostilitate la adresa unor tehnologii particulare, o contestare a beneficiilor realizărilor tehnice, o nefolosire a tehnologiilor de astăzi”.

Autorul discută în carte interacțiunea dintre stat și tehnică, oferă repere din istoria și filosofia tehnologiei și abordează tema grilei tehnologice puse asupra vieții înseși.

Bibliografia volumului include peste 300 de titluri. „Autorii pe care i-am valorificat în volum subliniază ambivalența și non-neutralitatea tehnologiilor de astăzi”, scrie teologul în prefață.

Ultima parte a cărții este dedicată Transumanismului (ideologie care propune perfecționarea firii umane prin tehnologii), pe care autorul îl califică drept o „utopie a religiei tehnologice”. El afirmă că „utopia Transumanismului este o „expresie a încrederii în puterea autonomă a logicii de tip tehnic”.

Dar, fiindcă a spus de la bun început că nu consideră tehnologia rea în sine, autorul promite ca, într-un viitor volum, să explice în ce duh ne putem sluji de tehnologie și de logica de tip tehnic punându-le în slujba vieții, fără să adaptăm Viața după chipul lor.(sursa Basilica.ro)

Informații suplimentare

Greutate 1 kg
Dimensiuni 3,2 × 16,5 × 23,5 cm
Editura

Autor

Copertă

Broșată

Limba

Română

Pagini

584

ISBN

978-606-29-0437-1

Anul apariției

2022

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Tehnicizarea inumană a vieții”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *