Descriere
Texte alese – Sfântul Grigorie Dialogul
Sfântul Grigorie Dialogul a fost unul dintre ierarhii Bisericii care și-a câștigat atât renumele de păstor milostiv de suflete, cât și de om determinat, întotdeauna pregătit de acțiune. Cartea regulei pastorale, lucrarea sa fundamentală, care poate fi considerată drept un îndreptar al preotului în activitatea sa, este rodul unei experiențe ample la baza căreia se află două izvoare: viața duhovnicească și misiunea împlinită în această lume.
Sfântul Grigorie Dialogul a fost episcop al Romei între anii 590 și 604, însă puțini cunosc faptul că, în prima parte a vieții, a fost un veritabil diplomat de carieră, împlinind nenumărate misiuni, printre care și aceea de ambasador al papei Pelagius al II-lea la Constantinopol (579-586), după ce anterior ocupase funcția de prefect al Romei. Toate aceste misiuni administrative i-au deschis orizontul cultural și i-au oferit o viziune în ceea ce privește partea administrativă a Bisericii.
Sfântul Grigorie Dialogul considera că un om duhovnicesc trebuie să se străduiască să împlinească și trebuințele administrative ale comunității din care face parte și să nu transforme rugăciunea și împlinirea celorlalte virtuți creștine în motive de eludare a acestora. […]
Considerăm că lucrarea de față va folosi nu doar celor care doresc să cunoască mai bine viața duhovnicească, ci și tuturor celor care doresc să găsească îndemnuri potrivite pentru o mai bună îndeplinire a muncii pe care o desfășoară. Îmbinând asemenea Sfântului Grigorie Dialogul priceperea administrativă și virtuțile creștine, determinarea și blândețea, intransigența și îngăduința necesare unei bune relații cu cei din jur, putem, cu adevărat, să slujim lui Dumnezeu, chiar dacă ne aflăm în mijlocul unui context dificil, marcat de multe patimi sufletești și tot mai secularizat.
Editura Cuvântul Vieții
Răsfoiește cartea!
Recenzii
Nu există recenzii până acum.