Descriere
Cântările Sfintei Liturghii – pe dublă notaţie muzicală
Cântarea în comun, omofonă sau monodică, adică executarea de către obștea creștină a cântărilor Sfintei Liturghii și a altor cântări bisericești pe o singură voce, nu este o invenție a Bisericii Ortodoxe Române, ci este la fel de veche precum creștinismul, iar acțiunea de reluare și împrospătare a practicării ei este absolut necesară cu precădere în perioade mai dificile.
De aceea, începând din anul 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca în toate locașurile de cult de la orașe și sate să se reia, să se înnoiască și să se întărească o veche tradiție a Bisericii creștine răsăritene, mai ales că această reînnoire și consolidare a practicării cântării omofone în bisericile românești, de către toți credincioșii participanți, avea, la vremea de care vorbim, motive foarte întemeiate […].
În anul 1951, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat tipărirea, la Institutul Biblic și de Misiune Ortodoxă, unei cărți de cântări pe ambele notații muzicale, accesibilă unei mase mai largi de credincioși, intitulată Cântările Sfintei Liturghii și cântări la cateheze, sub îngrijirea cadrelor didactice de specialitate de la Institutul Teologic Universitar: conf. univ. Nicolae Lungu și asist. univ. arhid. Anton V. Uncu.
Cântările, selectate cu grijă și devenite tradiționale, fuseseră compuse în secolul al XIX-lea, într-un stil curat românesc, bazat pe izvorul bizantin, de către marii noștri protopsalți: Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu, Nectarie Tripoleos, Iosif Naniescu, Ștefanache Popescu, Ion Popescu-Pasărea, Anton Uncu și alții.
Aceeași carte, completată cu multe alte cântări, inclusiv Podobiile celor opt glasuri bisericești, s-a retipărit în anii 1960, 1968 ș.u., sub titlul Cântările Sfintei Liturghii și Podobiile glasurilor bisericești. […]
Începând din anul 1987, la solicitarea Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, s-a pregătit o nouă ediție, mult mai bogată, sub îngrijirea preotului profesor universitar dr. Nicu Moldoveanu, urmașul la catedră al maestrului Nicolae Lungu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, ajutat de un grup de colegi, profesori și muzicieni […].
Din cauza evenimentelor istorice, lucrarea a fost tipărită abia în anul 1992, iar de atunci s-a retipărit în diverse tiraje, în șapte ediții, urmând a opta.
Editura Institului Biblic și de Misiune Ortodoxă
Recenzii
Nu există recenzii până acum.