Dicţionar de muzică bisericească românească

76,80 lei

36 în stoc

Distribuie:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Transport Gratuit

pentru comenzi mai mari de 150 lei

Comandă rapidă

Plata cu cardul sau ramburs în siguranță

Magazin oficial

Librăria Patriarhiei Române

Informații suplimentare

ne puteți contacta și telefonic

Descriere

Volumul apare ca o consecință a maturizării domeniului liturgic românesc, precum și a capacității academice de a pune în lucrare, cu exigențele specifice, un astfel de proiect ambițios. Cartea reprezintă o sinteză care își propune să transmită, într-un mod cât mai accesibil, elementele de bază ale unei cunoașteri cuprinzătoare a muzicii bisericești și a liturgicii în general, atât din spațiul românesc, cât și, prin necesare referințe la istoria și universalitatea acestui domeniu, din tot spațiul ortodox.
Acest dicționar a fost realizat într-un timp scurt pentru o lucrare de asemenea dimensiuni, de către profesori universitari de la Facultățile de Teologie Ortodoxă, specialitatea „Muzică bisericească și ritual”, precum și de la „Teologie liturgică”, din toată țara și de profesori de la Seminarele Teologice, cărora li s-au adăugat și unele cadre didactice de specialitate de la Universitatea Națională de Muzică din București și de la alte instituții muzicale de învățământ universitar din țară. Aceștia au fost îndrumați de ierarhii din Subcomisia de muzică bisericească și liturgică a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților și Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăoanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și coordonați tehnic de Pr. prof. dr. Nicu Moldoveanu, Pr. prof. dr. Nicolae Necula, profesori consultanți la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și Arhid. prof. dr. Sebastian Barbu-Bucur, profesor consultant la Universitatea Națională de Muzică din București. Secretarii comisiei, Pr. lect. dr. Zaharia Matei, Pr. lect. dr. Stelian Ionașcu și Pr. asist. dr. Alexandru-Marius Dumitrescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, au primit materialele din țară, trimițându-le ulterior coordonatorilor volumului, care le-au corectat, le-au ajustat, le-au organizat alfabetic și le-au completat.
Dorim să menționăm și faptul că acest dicționar, care cuprinde peste 900 de pagini, conține termeni muzicali și liturgici, manuscrise și tipărituri muzicale pe notație psaltică ori liniară, sau pe ambele, precum și corale, școli de cântăreți, seminare, academii, institute, facultăți, coruri, protopsalți, creatori de muzică psaltică, precum și compozitori de muzică corală religioasă, copiști, muzicologi, profesori de muzică religioasă – clerici și laici – din toate zonele locuite de români, istoriografi, lexicografi, cronicari muzicali, publicații muzicale bisericești ș.a.
În încheiere precizăm că prezentul dicționar conține un volum de informații de o extraordinară diversitate din domeniul liturgico-muzical bisericesc, scrise pe înțelesul publicului larg. Desigur, pentru credincioșii Bisericii Ortodoxe această lucrare este un prilej deosebit pentru a se familiariza cu elementele de bază ale cultului, iar pentru studenți, un izvor de cunoștințe absolut necesare pe calea formării profesionale. Nu în ultimul rând, intelectualii Bisericii și cei ce activează în domeniul științelor umaniste sau al muzicii laice se pot folosi de lectura acestui Dicționar.

Informații suplimentare

Greutate 2 kg
Dimensiuni 5 × 21 × 27 cm
ISBN

978-606-845-905-7

Limba

Română

An apariție

2013

Localitatea

București

Autor

Binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel

Editura

BASILICA

Suport

Hârtie

Copertă

Cartonată

Număr de pagini

939