Descriere
Omilii la Psalmi
Între Părinții apuseni din secolul al IV-lea pentru care creștinismul răsăritean a constituit dintotdeauna izvorul gândirii teologice, un loc de seamă îl ocupă Fericitul Ieronim. În scrierile sale se împletesc armonic profunzimile teologiei ortodoxe, fervoare monahismului răsăritean și spiritual moralității practice, specific creștinismului latin.
Apreciat în primul rând pentru traducerea Sfintei Scripturi în limba latină, Fericitul Ieronim a scris, totodată, și o operă consistentă dedicată explicării textelor revelate. Stăpânirea celor trei limbi considerate sfinte în creștinismul antic (greacă, latină și ebraică), precum și cunoștințele vaste de teologie, de literatură profană și teologică stau mărturie pentru o erudiție rar întâlnită în vremea sa.
Opera sa deosebit de vastă cuprinde scrieri diverse ca formă, de la traduceri biblice și patristice, comentarii biblice elaborate, omilii, până la epistole și scrieri hagiografice. Ceea ce le face însă unitare este izvorul nesecat de la care toate dobândesc viață: cuvântul tainic al Sfintelor Scripturi. […]
Prin eforturile sale de a trăi în conformitate cu Sfintele Scripturi, Fericitul Ieronim ne este contemporan. Astăzi, citind Scriptura, creștinul ortodox își recunoaște mărturisirea de credință în mod firesc. Însă lucrurile nu ar fi stat așa fără contribuțiile Sfinților Părinți din primele veacuri, care s-au străduit, uneori cu multe renunțări și jertfe, să explice și să apere învățăturile de credință. În consecință, găsim mai mult decât binevenită lectura în traducerea românească a unei mici părți din opera exegetică a Fericitului Ieronim.
Din nota Editurii Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă
Recenzii
Nu există recenzii până acum.