Descriere
Profesorii noștri – învățătorii noștri – Vol. 1
Departamentul de Teologie Istorică, Biblică și Filologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” Universitatea București
Ca știință a mântuirii sau a unirii veșnice a omului cu Dumnezeu, teologia este conștiința misionară a Bisericii preocupate de apărarea dreptei credințe și de promovarea sfințeniei vieții creștine în orice context social-cultural. Ca atare, în fiecare școală teologică ortodoxă, vorbirea despre Dumnezeu pe bază de cercetare, studiu și expunere sistematică, nu poate fi despărțită de convorbirea cu Dumnezeu în rugăciune, personală și comunitară. Cu alte cuvinte, formarea teologică este deodată o formare spirituală și științifică, o cunoaștere profundă a textelor sacre ale Scripturii și Tradiției Bisericii Ortodoxe, precum și o cunoaștere adecvată a contextului pastoral-misionar în care trăiește și activează astăzi orice comunitate creștină ortodoxă.
Prezența Facultății de Teologie Ortodoxă în Universitatea de Stat este o șansă pentru dialogul teologiei cu alte științe și pentru cooperarea Facultății de Teologie cu alte facultăți în vederea unei înțelegeri mai ample și mai nuanțate a contextului național și internațional în care este chemată Biserica să-și desfășoare activitatea ei pastorală și misiunea ei socială.
Pe de altă parte, prezența Facultății de Teologie într-o universitate laică de Stat prezintă și riscul unei secularizări ca diminuare a vieții spirituale și liturgice a profesorilor și studenților, dacă viața liturgică a facultății de teologie își pierde intensitatea și ritmicitatea, iar cadrele didactice nu țin legătura cu viața liturgică a parohiilor și mănăstirilor.
Ca atare, într-o facultate de teologie ortodoxă, trebuie mereu apărate și intensificate atât viața spirituală, cât și studiul științific, promovând deodată frățietatea liturgică, colegialitatea academică și cooperarea misionară, pentru a ajuta Biserica în lucrarea ei sfințitoare și mântuitoare.
O teologie vie și dinamică, profund duhovnicească și bine documentată, poate fi deodată apologetică și profetică, apărătoare și promotoare a credinței ortodoxe într-o societate din ce în ce mai fragmentată și secularizată, care are nevoie de vindecare spirituală și de comuniune existențială, pentru a percepe sensul ultim al vieții și speranța mântuirii în iubirea eternă a Preasfintei Treimi, descoperită și dăruită nouă de Hristos.
Ca priorități ale teologiei noastre academice pentru viața spirituală a Bisericii și misiunea ei în societate, este imperios necesară continuarea și intensificarea traducerii operelor Sfinților Părinți ai Bisericii, antrenând în această lucrare atât profesori clerici, cât și profesori laici de limbile greacă și latină, cunoscuți prin competența lor academică.
În același timp, trebuie intensificat dialogul teologiei cu științele naturii și cu științele umane, pentru o mai profundă înțelegere și prețuire a tainei existenței universului și a caracterului sacru al vieții umane în Biserică, familie și societate. Pe lângă elaborarea teologică actuală, trebuie evidențiată și contribuția teologiei ortodoxe române din trecut la promovarea credinței și la viața Bisericii Ortodoxe prin redactarea și publicarea unei Istorii a teologiei ortodoxe române sau printr-o Enciclopedie a Ortodoxiei românești. Acestea ar putea fi elaborate prin participarea tuturor facultăților de teologie din țară, în coordonare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
La această Facultate de teologie au predat iluștri profesori de teologie, care s-au făcut cunoscuți în toată lumea ortodoxă. Aici s-au format zeci de generații de teologi și preoți. Și astăzi Facultatea aceasta este chemată să fie un model de conștiință misionară eclesială, de cercetare și colegialitate academică, de cooperare cu alte facultăți din țară și din străinătate.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel
Recenzii
Nu există recenzii până acum.