Sfârşit creştinesc vieţii noastre, fără durere, neînfruntat, în pace...


Autor: Jean-Claude Larchet


Editura: Basilica


40,00 lei

254 în stoc

Distribuie:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram
SKU PF0847 Categorie Etichete ,

Transport Gratuit

pentru comenzi mai mari de 150 lei

Comandă rapidă

Plata cu cardul sau ramburs în siguranță

Magazin oficial

Librăria Patriarhiei Române

Informații suplimentare

ne puteți contacta și telefonic

Descriere

Cartea de față, tradusă pentru prima dată în limba română, mijlocește în paginile ei o riguroasă lămurire din perspectivă ortodoxă a problemelor etice legate de sfârșitul vieții. Întreaga problematică a cărții, cu o profundă semnificație etică și bioetică, este cercetată în aspectele ei concrete, pe care marele teolog ortodox francez Jean-Claude Larchet le situează și analizează în lumina cuvintelor pline de sens ale cuprinzătoarei ectenii din Sfânta Liturghie, în care se cere de la Dumnezeu „sfârșit creștinesc vieții noastre, fără durere, neînfruntat, în pace și răspuns bun la înfricoșata Judecată a lui Hristos”.
Această cerere profund creștinească este și una general umană, întrucât orice om își dorește în mod firesc să ajungă la sfârșitul vieții împăcat, să aibă o „moarte bună”, demnă de o făptură omenească, nesupusă degradării și rușinii, în liniște și pace. Această justificată dorință se poate împlini însă în felurite moduri, potrivit concepției pe care o au oamenii despre ceea ce înseamnă până la urmă o „moarte bună”.
Pornind de aici, autorul prezintă din punct de vedere ortodox problemele etice pe care le ridică eutanasia, sinuciderea, obstinația terapeutică, transplantul de organe, incinerarea, îngrijirile paliative, tratamentul acordat trupului după decesul persoanei, înfățișând pozițiile Bisericilor Ortodoxe locale care s-au pronunțat în legătură cu aceste delicate teme. Între ele, un loc privilegiat îl ocupă Biserica Ortodoxă Română, al cărui document pe această temă este des citat de autor. La rândul lor, eticienii ortodocși sunt și ei prezenți, cu opiniile lor, în această actuală dezbatere.
Referința majoră a autorului, fin cunoscător al scrierilor patristice, rămâne însă învățătura Sfinților Părinți, a cărei perenitate și actualitate este încă o dată valorizată și evidențiată în paginile acestei cărți. Viguroasa și inspirata învățătură patristică este capabilă și astăzi – chiar mai mult decât oricând, dată fiind acuitatea și complexitatea problemelor de natură etică ivite în lumea modernă – să ofere omului contemporan un răspuns generos, edificator și mângâietor la gravele întrebări cu care se confruntă acesta în vastul spațiu al moralei creștine.

Informații suplimentare

Greutate 0.5 kg
Dimensiuni 2 × 15 × 23 cm
ISBN

978-606-814-168-8

Limba

Română

An apariție

2012

Localitatea

București

Autor

Jean-Claude Larchet

Editura

BASILICA

Suport

Hârtie

Copertă

Broșată

Număr de pagini

362