Descriere
Ultimul Constantin. Romanul Brâncovenilor
Personajul central al volumului, Sfântul Martir Constantin Vodă Brâncoveanu, este unul dintre cei mai importanți domnitori români și se înscrie, alături de alte exemple, precum Sfântul Voievod Neagoe Basarab, în linia conducătorilor creștini dreptmăritori care au contribuit la îmbogățirea patrimoniului bisericesc și cultural al națiunii române.
De asemenea, titlul romanului este unul inspirat, deoarece ne trimite cu gândul la ultimul împărat bizantin, Constantin al XI-lea Dragases, căzut victimă otomanilor, întru apărarea dreptei credințe, ca și Voievodul Martir Constantin Brâncoveanu. În viziunea autoarei, momentele execuției acestuia și a familiei sale transfigurează Istanbulul în Constantinopol și pe domnitorul muntean în autenticul basileu al Bizanțului de altădată: «Era un voievod mare, un adevărat suveran și nu putea să facă acest ultim act fară să aibă sentimentul măreției împlinite. Cât a durat execuția, el a fost adevăratul împărat al Constantinopolului, el, al doisprezecelea Constantin, ultimul basileu, murind pentru Hristos, ca în prorocire» (p. 412).
Totodată, atmosfera epocii este reconstituită și prin amintirea unor personaje binecunoscute, precum Ianache Văcărescu, Alexandru și Nicolae Mavrocordat și secretarul domnesc Anton Maria Del Chiaro. Personalitățile bisericești au un spațiu privilegiat în cuprinsul romanului, iar unora le este dedicat și un capitol înteg, precum patriarhilor Ierusalimului, Dositei și Hrisant Nottaras, și mitropoliților Teodosie și Antim ai Țării Românești.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel
Recenzii
Nu există recenzii până acum.