Descriere
Apologetica Ortodoxă – Vol. 1
Dat fiind contextul particular al Apologeticii în cadrul învățământului teologic universitar din anii comunismului, elaborarea unui manual care să răspundă nevoilor actuale constituie deopotrivă o probare academică, un demers reparatoriu la nivel teologic și cultural absolut necesar în spațiul românesc, dar și o întreprindere presărată cu numeroase dificultăți.
Este cunoscut faptul că regimul comunist a eliminat Apologetica din planurile de învățământ ale facultăților de teologie, întrucât disciplina era considerată periculoasă pentru ideologia comunistă. Regimul urmărea să-și legitimeze ideologia printr-o amplă propagandă militant-atee care a apelat la numeroase rezultate ale științei. În cadrul acestui demers, experiența religioasă a fost considerată obscurantistă, o realitate aparținând unei lumi retrograde și amăgite de religie, cea din urmă fiind considerată un adevărat opium al popoarelor.
În primul rând, în lucrarea de față sunt abordate aspecte care conturează o expresie structurată și concentrată a Adevărului de credință, având ca repere mărturisirile Sfinților Apostoli, ale mucenicilor și apărătorilor dreptei credințe din primele veacuri ale Bisericii.
În același timp, manualul urmărește o perspectivă istorică, menționând principalele etape din parcursul gândirii filosofice și științifice din spațiul european. În această privință, considerăm că aducerea în discuție a unor repere istorice este folositoare pentru înțelegerea premiselor care au contribuit la debutul modernității, cu specificitățile ei importante ce privesc raportarea științelor și filosofiei la adevărul de credință.
În al treilea rând, manualul oferă o exemplificare sintetică și bogată privind preocuparea deopotrivă critică și valorificatoare, pe care Sfinții Părinți din Răsăritul Creștin au avut-o pentru datele culturii și științelor din vremea lor, urmărind edificarea spirituală a omului și a vieții comunitare.
Considerăm că, prin toate acestea, prezentul manual de Apologetică ortodoxă reface o legătură firească, întreruptă de regimul comunist, între viața și mărturisirea de credință păstrată în Tradiție pe de o parte, și reflecția teologiei ortodoxe contemporane de partea cealaltă. Se întâlnesc, în felul acesta, vigoarea și inspirația tratatelor apologetice ale sfinților autori teologi și apologeți din primele veacuri, cu reflecția recentă a teologilor ortodocși, cu toate considerațiile acestora din urmă privind cultura, filosofia și științele lumii în intenția de a lumina spiritual toate realizările omenești, în efortul de a le pune în drumul devenirii spirituale.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.