Sfântul Grigorie de Nyssa, Scrisori și tratate trinitare

Cu ocazia împlinirii a 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic al Bisericii creștine (Niceea, 325), avem bucuria de a vă prezenta un volum de scrieri patristice cu tematică trinitară aflată în strânsă legătură cu Conciliul niceean, și anume: Sfântul Grigorie de Nyssa, Scrisori și tratate trinitare, EIBMO, București, 2022. Volumul conține nouă scrieri gregoriene, dintre care șase sunt traduse pentru prima dată în limba română, iar celelalte trei sunt retraduse după cele mai recente ediții critice. Întreg volumul este însoțit de un bogat aparat filologic și de o bibliografie consistentă și adusă la zi.

Fiind o reflectare directă a consecințelor dogmatice ale Sinodului I Ecumenic, volumul de față pune la dispoziția cititorilor o continuare a dezbaterilor trinitare din a doua jumătate a veacului de aur al teologiei creștine. Autorul lor, ierarhul Nyssei, păstrează cu fidelitate liniile doctrinare trasate de Părinții niceeni, dar se preocupă totodată de lărgirea și adâncirea discursului teologic trinitar și în special pnevmatologic. Folosindu-și creativitatea și inteligența – amândouă iluminate de harul dumnezeiesc –, Sfântul Grigorie de Nyssa dezvoltă o teologhisire inspirată de Duhul Sfânt, limpede și înălțătoare, prin care reușește să consolideze învățătura de credință a Bisericii și, totodată, să dea replica ultimă și definitivă la neo-arianismul din epocă sub toate formele lui (anomoiană, homoiană, pnevmatomahă ș.a.); după moartea sa eunomianismul și macedonianismul rămân cazuri închise. 

Parcurgând volumul de față, îl veți putea însoți pas cu pas pe Sfântul Grigorie în cele mai importante etape ale vieții sale atât din perioada pre-episcopală, cât și din timpul episcopatului său de Nyssa, îi veți fi alături în momente de cumpănă (escortă militară, detenție în Sebasteia), dar și în clipe de bucurie negrăită (revenirea din exil), îl veți acompania la masa de lucru, intrând în dialog cu el și reconstituind mental, rând pe rând, întregul șir al argumentelor sale în favoarea dogmei Preasfintei Treimi; pe scurt vă veți lăsa conduși de mână și modelați interior de către cel supranumit „Părinte al Părinților” (Sinodul VII Ecumenic) și „teologul poate cel mai universal din secolul său” (H. von Campenhausen).

Diac. Mihai GRIGORAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *